RAUF

Posted on Haziran 20, 2008. Filed under: Esma-ül Hüsna |

“…Allah, kullarına karşı şefkatli olandır.” (Al-i imran;30) 

Yılda kaç gün oruç tutuyoruz? Otuz, değil mi? Peki ya Rabbimiz otuz değil de peşpeşe yüz gün oruç tutmayı emretseydi buna gücümüz yeter miydi? Herhalde güçsüzlükten elimizi bile kaldıramazdık. 

Peki ya bir günde yirmi vakit namaz kılmak zorunda olsaydık? Bu bize ne kadar da zor gelirdi!

Zenginler mallarının kırkta birini değil de yarısını dağıtmak zorunda olsalardı ne olurdu? Ya da sorumluluklarımız şimdikinden daha ağır ve çok olsaydı? Şimdi kolaylıkla yaptığımız işler o zaman ne kadar da zor olurdu, öyle değil mi? 

Fakat sevgili Rabbimiz bize merhamet etmiş ve kaldıramayacağımız şeylerle bizi sorumlu tutmamış. Sadece bize mi? Mesela arılara çiçeklerden bal yapma işini vermiş. Onlara dağları taşımalarını da emredebilirdi. Ya da bulutlara su yerine toprak da taşıtabilirdi. Herhalde yere düşerlerdi! 

Yüce Rabbimiz insanlara ve diğer tüm varlıklara kuvvetlerinin yeteceği işleri vermiş..Hiçbir varlığa onu zorlayacak işleri emretmemiş. Çünkü Allah, Rauf’tur. Rauf, pek merhametli ve insanları yükümlü tutmada müsamahalı ve yumuşak davranan demektir. O yüzden koca bir sene yiyip içtiğimiz halde sadece bir ay oruç tutarız. 24 saat boyunca kendi isteklerimizi yaptığımız halde namaz sadece 1 saatimizi alır. 40 malımız varsa bunun 39’u bize kalır yalnızca birini yoksullara veririz. Ve diğerleri… Rabbimiz bizim için hep kolaylık dilemiştir. 

Sana hamdolsun ya Rauf! 

Make a Comment

Yorum bırakın

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...