SELAM

Posted on Haziran 20, 2008. Filed under: Esma-ül Hüsna |

“O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur, Melik’tir; Kuddüs’tür; Selam’dır…” (Haşr;23) 

Sevgili Rabbimiz var olmak için başka bir varlığa muhtaç değildir. Çünkü her şeyin ilki ve yaratıcısı O’dur.

O’nun gücü sonsuzdur ve her şeye yeter.

O’nda hiçbir eksiklik yoktur. En yüce olan O’dur ve bütün güzel sıfatların en güzelleri O’ndadır. 

Allah’ın yaptığı bütün işler de yarattıklarını kurtuluşa erdirecek şekilde meydana gelir. Yani Allah neyi yaparsa, neyi yaratırsa o; bizler için en hayırlısıdır. Bizi kurtuluşa götürmek içindir. 

Çünkü Allah’ın bir ismi de ‘Selam’dır. 

Selam: Yarattıklarını her türlü tehlikeden kurtuluşa erdiren, anlamına gelir. 

Peki, diyeceksiniz, bazen savaşlar oluyor ya da görünüşte hiç de kurtuluş gibi görünmeyen olaylar meydana geliyor. Şimdi bunlar da mı bizim iyiliğimiz için? 

Elbette bunlar da bizim iyiliğimiz için. Bizim kötü gördüğümüz olayların sonuçları hakkımızda güzel olabilir. Biz her şeye dıştan baktığımız için olayların iç yüzlerindeki güzellikleri göremiyoruz. 

Bakın size bununla ilgili bir öykü anlatayım. 

`Bir gün okyanusta yol alan bir gemi kaza geçirerek battı. Gemiden tek bir kişi sağ kurtuldu. Dalgalar bu adamı küçük ıssız bir adaya kadar sürükledi. Adam ilk günler kendisini kurtarması için Allah’a yakardı ve yardım bulurum umuduyla ufka baktı. Ama ne gelen oldu, ne giden… 

Daha sonra rüzgardan, yağmurdan ve zararlı hayvanlardan korunmak için ağaç dallarından ve yapraklarından bir kulübe yaptı. Sahilde bulduğu, gemiden artakalan konserve, pusula vs. gibi eşyaları bu kulübeye koydu. Günler hep aynı geçiyordu. Balık avlıyor, pişirip yiyor ve ufku gözlüyor, kendisini kurtarması için Allah’a dua ediyordu. 

Bir gün tatlı su getirmek için yürüyüşe çıkmıştı, geri döndüğünde kulübesinin alevler içinde yandığını gördü. Duman dansede dansede göğe yükseliyordu. Başına gelebilecek en kötü şeydi bu. Keder ve öfke içinde donakaldı.

“Allah’ım, bunu bana nasıl yapabildin?” diye feryat etti. O geceyi üzüntü ve keder içinde geçirdi. O kadar dua ettiği halde Allah’ın bu olayı başına getirmesinden dolayı sitemler etti. 

Ertesi sabah erken saatlerde, adaya yaklaşmakta olan bir geminin düdük sesiyle uyandı. Onu kurtarmaya geliyorlardı!

“Benim burada olduğumu nasıl anladınız?” diye sordu bitkin adam, kendisini kurtaranlara.

Cevap onu hem şaşırttı, hem de utandırdı;

“Dumanla verdiğin işareti gördük!” 

Bu arada, cennetin bir isminin de ‘Daru’s-Selam’ olduğunu biliyor muydunuz? Yani kurtuluş yeri…  Allah bize dünyada nasıl yaşamamız gerektiğini haber vermiş ve ‘eğer benim dediğim gibi yaşarsanız hem dünyada çok rahat yaşarsınız hem de ahirette sizi ‘Daru-s-Selam’a koyarım…” buyurmuş… 

E hadi! Selam olan Rabbimiz bizi Daru’s-Selam’a çağırıyor. Yok mu gitmek isteyen?.. 

Make a Comment

Yorum bırakın

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...